In 1982 nodigt Holland Festival de Belgische acteur en regisseur Jan Decorte uit met zijn bewerking van twee opmerkelijke teksten van Heiner Müller. Decortes enscenering is getiteld “mauser & de hamletmachine”. Het is tijd dat politiek theater zichzelf herdefinieert, stelt Decorte, dat het zijn vormen en inhoud in vraag stelt. In dit fragment wordt Decorte geïnterviewd, afgewisseld met enkele korte scènes uit het stuk.

Naar aanleiding van het 70-jarig jubileum (2017) en het 75-jarig jubileum van Holland Festival (2022) hebben het festival en de VPRO onder de naam ‘Holland Festival Parels’ een duurzaam online platform ingericht. Het publiek vindt hier korte televisiefragmenten uit en over producties, die het Holland Festival de afgelopen zeven en een half decennia in Nederland presenteerde. Deze televisiefragmenten van diverse publieke omroepen zoals de NTR en VPRO zijn vaak eenmalig op televisie te zien geweest. Ze zijn nu als hommage en als online archief beschikbaar gemaakt.

Holland Festival is Het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid en NTR zeer erkentelijk voor deze belangeloze samenwerking.
Met bijzondere dank aan de Jan Decorte, Sigrid Vinks, Bloet, Rene van Gijn en Bea Rouffart.