Donderdag 21 november 2019 van 20:30 – 23:00
KASKcinema   Godshuizenlaan 4, 9000 Gent

Van midden jaren zeventig tot begin jaren tachtig maakte de Belgische theatermaker, auteur en acteur Jan Decorte (1950) twee speelfilms en enkele televisiedocumentaires voor de Belgische openbare omroep. Op donderdag 21 november 2019 toont Sabzian op de vijfde Seuls-avond in KASKcinema Decorte’s tweede langspeler, een filmbewerking van Henrik Ibsens Hedda Gabler. Centraal in het stuk van de Noorse toneelschrijver staat het koppel Tesman, net terug van een lange huwelijksreis. De vrouw, Hedda, is zwanger en zal het hof gemaakt worden door de schrijver Eljert Lövbor, een oude geliefde die op punt staat door te breken met een buitengewoon boek. Teleurgesteld door haar huwelijk en zonder levensdoel twijfelt Hedda over het leven en worstelt ze met depressie, leegte en desillusie.
Net als bij zijn eerste film Pierre – die ons een volwassen man toont die nog steeds bij zijn oude weduwemoeder woont – wordt Decortes cinema getypeerd door filmische spaarzaamheid en een gededramatiseerde theatraliteit, vergelijkbaar met de eerste films van Rainer Werner Fassbinder.

“Het is een soort acrobatische afstand, die je hier in Hedda Gabler de adem doet inhouden van spanning (er wordt prachtig gespeeld!), tot ie in een lach bevrijd zou moeten worden. Er is een proestend navertellen van een wild-onwaarschijnlijk verhaal, een kolderieke imitatie van melodramatische conflicten, een travestie van de kritische ontraadseling, die deze heel trage, rustige tegenstroming meegeeft vol versnellingen en watervallen.” – Dirk Lauwaert

Met een korte introductie door en een uitgebreid nagesprek met Jan Decorte
Meer informatie: www.sabzian.be/event/seuls-hedda-gabler

Praktische informatie:
Nederlands gesproken, niet ondertiteld
Datum: 21/11/2019 | 20:30
Locatie: KASKcinema, Godshuizenlaan 4, 9000 Ghent
Tickets: € 5 / € 3