Aansluitend aan de première van Stand Down op 13 oktober 2017 wordt in het Kaaitheater het langverwachte Jan Decorte-boek voorgesteld. Dit kleurrijke fresco over leven en werk van een radicale theaterkunstenaar kan onmogelijk ontbreken in je boekenkast.

Jan Decorte is nu bijna een halve eeuw actief als theaterkunstenaar. Hij is auteur, regisseur, acteur, scenograaf… Stond aan het begin van de Vlaamse Golf. Is bejubeld én verguisd. Een ‘Warholiaanse’ mediafiguur.

Maar een boek over Decorte? Een analyse van de thema’s in zijn imposante oeuvre, een beschrijving van zijn turbulente leven? Dat was er nog niet. Tis of tisni. Over Jan Decorte vult die leemte. Een monografie over Decorte zou onvolledig zijn zonder een portret van Sigrid Vinks, zijn partner in leven en werk. Vinks is in dit boek zeer aanwezig. Tis of tisni is een polyfoon boek. Er hebben enkele tientallen auteurs aan meegewerkt en die meerstemmigheid zorgt voor evenveel tonen, stijlen, invalshoeken.

Het boek opent met twee uitgebreide biografische interviews. Daarna worden de thema’s van Decortes werk uitgespit in dertien essays. Tot slot volgt een chronologische beschrijving van het oeuvre. Deze bevat ook een groot aantal getuigenissen van mensen die met Decorte hebben samengewerkt. En in de vele citaten uit interviews en recensies wordt ook een stuk receptiegeschiedenis getekend.

Tis of tisni. Over Jan Decorte verschijnt in de reeks T-boeken en is een uitgave van Theaterpublicaties vzw en ASP in samenwerking met het Kaaitheater met de steun van de Vlaamse overheid en de VGC.